mei 24, 2024

Zwembad kopen voor in je tuin? Hier moet je op letten!

Het is zover! Het is buiten mooi weer, dus het is tijd voor een zwembad in je tuin. Gewoon even neerzetten en klaar… toch? Helaas gaat dit allemaal niet zo makkelijk wanneer je het een beetje goed wil doen. Er zijn een tal van verschillende soorten zwembaden die je in je tuin kan zetten, met elk hun eigen functies en mogelijkheden. Nu is het natuurlijk ook het geval dat je niet maar één jaar wilt genieten van je mooie opzetzwembad, dus vooruitdenken is belangrijk voordat je overgaat tot de aanschaf van een zwembad.

Tal van soorten en maten

Een zwembad in je tuin is niet altijd het ronde opblaasbare badje van een halve meter diep dat je overal in winkels ziet liggen wanneer het een beetje warm wordt. Speciaal voor kinderen zijn er bijvoorbeeld opblaasbare speeltoestellen die ook als zwembad fungeren. Op deze manier kunnen ze lekker buitenspelen zonder te veel last te krijgen van de hitte. Nu wil je als volwassene natuurlijk ook wat. Dat is zeker mogelijk! Met alle soorten en maten die te krijgen zijn van opzetzwembaden, is er voor elke tuin en vorm wel een geschikte te vinden. Zelfs de hoeveelheid moeite dat je ervoor wilt doen kan gebruikt worden als middel om een geschikt zwembad te selecteren; een opblaaszwembad is makkelijker op te zetten dan een opzetzwembad. Hier staan echter wel aspecten als duurzaamheid tegenover, dus het is uiteindelijk een kwestie van jouw perfecte middenweg zoeken.

Onderhoud van een zwembad

Bij elk zwembad is het echter het geval dat je deze goed moet onderhouden. Wanneer water namelijk lang stilstaat, kun je last krijgen van verschillende narigheden in het water. De groei van bacteriën en algen zijn de meest bekende problemen waar je tegenaan loopt wanneer je een zwembad in je tuin hebt. Gelukkig worden de meeste zwembaden geleverd met de accessoires die nodig zijn om deze schoon en goed bruikbaar te houden. De belangrijkste producten zijn een filterpomp, een afdekzeil en chloortabletten.

Filterpomp

De filterpomp is belangrijk om het water in beweging te houden en kleine deeltjes eruit te halen. Je hebt hier classificaties in, tot filters die deeltjes van 0,04 mm uit het water halen. Door deze filters hebben bacteriën en algen geen kans te groeien en blijft het water mooi schoon.

Afdekzeil

Het afdekzeil is naast de beschermende laag tussen het zwembad en afval van buiten zoals bladeren, ook te gebruiken om warmte binnen te houden wanneer je het zwembad naast de zomer wilt gebruiken. Dit scheelt een hoop in het onderhoud, en in je portemonnee wanneer je het verwarmt met een element.

Chloortabletten

Chloortabletten houden je zwembad vrij van micro-organismen. Het is wel belangrijk om op de zuurgraad van je zwembad te letten wanneer je chloortabletten gebruikt, anders kun je last krijgen van kalk, wat tot beschadiging kan leiden.