juni 21, 2024

Wat is een baklijst en welke keuzes heb je?

De baklijst is een populaire lijst die steeds vaker wordt gekozen en voor veel mensen is het een serieuze optie als ze iets unieks zoeken. Maar wat is een baklijst en welke opties heb je? Goede vraag die we dan ook in onze blog gaan beantwoorden, want evenals bij conventionele lijsten heb je enorm veel keuze uit stijlen, maten en kleuren! 

Wat is een baklijst?

Een baklijst is een uniek product dat voor een ruimtelijk en speels effect zorgt. Leuk, maar nu weet je nog niet wat het is. De beste manier om het product te omschrijven is dat het bij deze lijsten erop lijkt alsof een kunstwerk in de lijst lijkt te zweven. In tegenstelling tot conventionele lijsten wordt een canvas ook niet tegen de lijst geplaatst, maar blijft er een kleine ruimte tussen de lijst en het kunstwerk open. Met ook als bijkomstigheid dat het product geen glas bevat. Dat heeft zowel voor- als nadelen. 

Baklijsten met verschillende afmetingen 

Baklijsten zijn in verschillende maten verkrijgbaar en er is dus altijd wel een geschikte lijst voor jouw kunstwerk op canvas of linnen beschikbaar. Kun je de geschikte maat niet vinden? Geen probleem, want zowel online als bij een lijstenmaker kun je ook een baklijst op maat laten maken. Wanneer je voor deze optie kiest heb je ook nog eens het voordeel dat het kunstwerk deskundig voor je wordt ingelijst. Ideaal, toch?

Keuze uit verschillende materialen en stijlen

Bij conventionele lijsten kun je kiezen uit verschillende materialen, kleuren en stijlen en dat is bij een baklijst niet anders. Ondanks dat baklijsten in de regel van hout worden gemaakt. Hout is namelijk eenvoudig te bewerken en ook in iedere gewenste kleur te spuiten! Het komt voor dat het product ook van metaal of aluminium wordt gemaakt. Dus je wordt niet beperkt in de keuzes die je kunt maken. Ook wat betreft de stijlen zijn er genoeg opties. Kies jij voor de Scandinavische, barok of de klassieke stijl? Of ga je toch liever voor een moderne of industriƫle lijst?

De baklijst ophangen, waar doe je dat?

Voordat je er eentje bestelt is het goed om na te denken over waar je het kunstwerk gaat ophangen. Zoals eerder beschreven heeft het product namelijk geen glas en dat heeft als nadeel dat een kunstwerk kan beschadigen door vuil, stof en zonlicht. Baklijsten worden in de regel ook opgehangen in ruimtes waar weinig tot geen zon schijnt. Een groot pluspunt van een lijst zonder glas is natuurlijk dat er ook geen vervelende reflecties kunnen ontstaan. En dat je ook geen aanzienlijke kosten hoeft te maken om een lijst bijvoorbeeld uit te rusten met ontspiegeld glas!

Hoe duur is een baklijst?

Baklijsten zijn niet duurder dan conventionele lijsten en juist door een gebrek aan glas kunnen bepaalde lijsten goedkoper zijn. De prijs is wel afhankelijk van welke stijlen, kleuren en materialen je kiest. Een barok lijst kan bijvoorbeeld een meer kosten dan wanneer je voor een moderne lijst kiest.