juli 12, 2024

Creëer meer variatie in je woonstijl door je meubels te stofferen

Meubelstoffering is stof of textiel dat wordt gebruikt voor meubels. Stofferen is de fysieke handeling van het vullen van stoelen en meubels met banden, vulling, veren, schuim of kussens in frames en deze bedekken met meubelstof om meubels te maken. Dit soort werk is een echte ambacht en moet door een professional worden gedaan. Een traditionele meubelstoffeerder, zoals meubelstoffeerderij Rotterdam, kiest voor de traditionele manier van het stofferen. Dit betekent dat ieder meubelstuk op grotendeels met de hand wordt gestoffeerd, wat maatwerk mogelijk maakt. Zo krijg je als klant meer keuze over hoe het eindresultaat eruit gaat zien.

De geschiedenis van deze ambacht

Het woord stoffering komt van het Engelse woord ‘upholder’,dat verwees naar een ambachtsman die zijn goederen zelf maakte. Een persoon die met stoffering werkt, is een stoffeerder. Vroeger gebruikte de stoffeerders materialen zoals stro en hooi, dierenhaar, kokosnootschillen, jute, linnen, watten in een meubelstuk om het comfortabel te maken.

In de 18e eeuw werkten stoffeerders vaak samen met binnenhuisarchitecten. Tegenwoordig werken interieurontwerpers samen met stoffeerders om aan de behoeften van hun klanten te voldoen. Stoffeerders kunnen de meubels tot in de kleinste details aanpassen, waardoor deze er precies zo uitziet als de klant wenst.

Meubelstoffeerderij vandaag de dag

Vandaag de dag zijn er verschillende manieren waarop je de meubels kan laten stofferen. Een van de mogelijkheden voor stoffering is om naar een meubelwinkel te gaan. Veel meubelwinkels hebben contact met een stoffeerder, waardoor je een brede keuze krijgt aan stoffen, vormen en kleuren.  Een andere optie is om je oude meubels bij te werken met nieuwe stof en vulling. Er zijn lokale stoffeerders die alles kunnen restaureren, van erfstukken tot je dagelijkse bank. Deze vakmensen worden opgeleid door ervaren stoffeerders, omdat er geen specifieke opleiding voor is. Deze manier van opleiden zorgt ervoor dat iedere stoffeerder de fijne kneepjes van het vak kent, en precies weet hoe hij je meubels het best kan stofferen.

Kies de juiste vulling

Ervaren stoffeerders adviseren je vaak welke stof het best is voor het stofferen van een specifiek meubelstuk. Vind je het leuk om hier zelf in mee te denken, dan is het goed dat je weet welke mogelijkheden er zijn. De meest gebruikte stof is katoen. Dit is een 

een natuurlijke vezel die de voorkeur heeft vanwege zijn ademend vermogen en budgetvriendelijke reputatie. Katoen is geweldig voor mensen die een meubel willen dat zacht aanvoelt en weinig onderhoud vraagt. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld linnen, zijde, polyester of nylon. Deze stoffen geven een hele andere look aan je meubel, maar vragen wel om meer onderhoud. Laat de stoffeerder je adviseren in de juiste stof en vulling, zodat je zeker weet dat je een stof kiest die bij je wensen past.